Stressreductie, wat kun je zelf doen?

Stressreductie

Wat doe jij eigenlijk aan stressreductie? Dat vroeg mijn therapeut laatst aan mij. Daar had ik eigenlijk nog nooit zo over nagedacht. Stress is iets wat er voor mij bij hoort. De laatste tijd merkte ik echter wel dat ik op steeds meer vlakken stress ervaar. Op mijn werk maar ook thuis. Stress om alles af te krijgen in huis, maar ook stress in sociale relaties, stress rond de ziekte van familieleden, allemaal factoren die stress opleveren. Hier praat ik natuurlijk ook over tijdens mijn therapie. Maar de vraag van mijn therapeut over stressreductie liet me wel inzien dat het niet iets is wat mij zomaar overkomt maar waar ik zelf ook controle over heb. Natuurlijk kun je de omstandigheden niet veranderen maar wel hoe je hier zelf mee omgaat.

Stressreductie door stressmomenten in kaart te brengen

Ontspanning

Mijn therapeut vroeg me om mijn belangrijkste stressmomenten in kaart te brengen. Ik schreef dus alles op wat mij stress oplevert. Vervolgens zijn we samen gaan kijken hoe we kunnen zorgen dat ik deze momenten als stressvol ervaar. Soms zit daar ook een stuk acceptatie bij. Accepteren dat het soms niet lukt om alles af te krijgen. En in hoeverre dat erg is. Ook stress rondom sociale relaties moet ik beter in perspectief zien. Niet zelf alles invullen en dingen daar laten waar ze horen. Natuurlijk ben ik er hiermee nog niet maar dit inzicht geeft me wel meer rust. Door de wetenschap dat ik zelf bepaal of ik iets als stress ervaar of niet, kan ik het ook beter van me af laten glijden. Ik ben me er veel meer van bewust. In mijn geval helpt ook mijn therapie mee. Er zijn ook speciale stress therapeuten die je hierbij kunnen helpen. Hier kun je ook altijd aankloppen wanneer je hulp van een professional nodig hebt.