Wat is het verschil tussen blonde bieren en ander bier?

Als je een bierkenner bent dan weet je het, als je nieuw bent in de wereld van speciaalbier dan weet je het wellicht niet: er zijn ontzettend veel verschillende soorten bieren. Misschien wel meer dan soorten wijnen. Blonde bieren zijn bijvoorbeeld niet te vergelijken met IPA bieren.  Maar wat is nu precies het verschil tussen al die bieren, en hoe proef je dat? Lees gauw verder om het te ontdekken.

Verschillende smaken

Wat is blond bier?

Een blond bier dankt zijn naam aan de goudgele kleur. In principe is blond bier een bier met hoge gisting. Blondbieren met lage gisting worden doorgaans pils of ook wel dort genoemd. Net als bij die ondergistende bieren wordt voor blond bier van lichte moutsoorten en pilsenermout gebruik gemaakt. Het alcoholpercentage kan behoorlijk verschillen tussen de versies van blondbieren. Let dus altijd even op wat je aan het drinken bent. 

Belgisch bier

Wat is IPA bier?

Ipa is een afkorting en staat voor Indian Pale Ale. Het is een vaak donker bier en het is hartstikke bitter in vergelijking met blond bier. Het alcoholpercentage kan ook bij deze bieren flink verschillen maar een algemene regel is wel dat het zwaarder is dan blond bier. Percentages kunnen ver boven de tien uitkomen. 

Als je er niet zeker van bent welke bieren je wel en niet lekker vind dan kun je altijd een keer een plek zoeken waar je een bierproeverij kunt houden. In Nederland zijn deze tegenwoordig zowat even populair als wijnarrangementen.